fbpx

Akupunktur

Tradisjonell kinesisk akupunktur har vært brukt i Østen i flere tusen år

I Vesten er behandlingen blitt stadig mer anerkjent og blir i dag brukt i stor utstrekning både som et alternativ og som supplement til vestlig medisin.
Sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem.
Ved å stimulere med tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens mange energibaner (meridianer) gjenoppretter akupunktøren balansen i kroppen.


Hva er akupunktur?

Akupunktur er en behandlingsform der man prøver å finne ut av hvor det er en ubalanse i kroppen og akupunktøren prøver å få tilbake balansen.
Hovedsaklig vil akupunktører bruke tynne, sterile engangsnåler for å gjøre dette.
Denne ubalansen kan være i form av spenninger i muskulaturen, en funksjonsfeil i fordøyelsen eller en feilregulering av døgnrytmen som gir søvnplager.
I tillegg til selve akupunkturbehandlingen vil akupunktøren ofte gi livsstilsråd slik at du selv kan bidra til å behandle plagene dine og få raskere fremgang.

Akupunktur kan hjelpe mot en rekke tilstander. 

Mot smerter i muskel- og skjelettapparatet
  • Vonde skuldre
  • Hodepine
  • Nakkesmerter
  • Plager i korsryggen og setet
brukes også mot andre plager og symptomer
  • Menstruasjonssmerter
  • Plager under graviditet
  • Allergisymptomer
  • Plager med urinveiene
  • Kroniske infeksjoner f. eks i bihulene og urinveiene
  • Søvnplager

Hvem hjelper akupunktur for?

Akupunktur kan hjelpe de aller fleste.

Hvordan og hvorfor virker akupunktur?

Nøyaktig hvorfor og hvordan akupunktur virker er forskningen foreløpig ikke helt klar på, men man vet en del om hva som skjer med kroppen når den får akupunkturbehandling. Man vet at akupunktur løsner opp spenninger i bindevevet og muskulaturen, at det har en positiv effekt på psyken og at det demper stress. Sannsynligvis kan effekten av akupunktur forklares ut i fra både nervesystemet, bindevevet og med frigjøringen av forskjellige hormoner og signalstoffer i kroppen. Blant annet mener man at akupunkturen påvirker frigjøringen av endorfiner, kroppens egenproduserte smertestiller, og frigjøringen av oksytocin, det såkalte kjærlighetshormonet, som er viktig for tilknytning og en følelse av velbehag og å være avslappet og rolig.

Øreakupunktur

Auriculoterapi er øreakupunktur utviklet av den franske legen Paul Nogier. Terapiformen har utgangspunkt i vestlig medisin og forskning.

Teorien bygger på at alle kroppens organer, organsystemer og nervesystemer er representert i øret. Øret er ett speilbildet av kroppen.

Plasseringen av punktene er ikke tilfeldig, man ser øret som ett omvendt foster som ligger i mors liv. Hvor øreflippen er hodet, organene ligger i den indre fordypningen, og ryggsøylen følger ørets indre kant.

Man finner punkter i øret for alle kroppens deler og funksjoner.

Hvilket punkt man brukes bestemmes av puls eller en punktsøker. Punktet lokaliseres via den elektriske spenningsforskjellen i huden rundt punktet ved smerter, sykdom og andre ubalanser i kroppen.

1990 ble auriculoterapi anerkjent av WHO som diagnose og behandlingsmetode.

Se videoer nedenfor.